Русия не бива да победи във войната в Украйна, казват западни политици. Но

...
Русия не бива да победи във войната в Украйна, казват западни политици. Но
Коментари Харесай

Ако Русия победи - край на света, какъвто го познаваме!

Русия не трябва да победи във войната в Украйна, казват западни политици. Но в случай че това въпреки всичко се случи? Контраофанзивата на Украйна не докара до огромен пробив на фронта, войната стана позиционна, а западната помощ отслабва. На този декор под заглавие " Какво ще стане, ако Русия победи? " немският " Ди Цайт " публикува анализ на двама военни специалисти. Заключенията им звучат като предизвестие за сюжет, който самите те считат за действителен.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12099
Автори на разбора са професорът от университета на Бундесвера в Мюнхен Карло Масала и военният специалист Нико Ланге, експерт по Източна Европа. Според двамата анализатори за " победа "  се счита обстановка, при която Москва трайно ще получи надзор над вече окупираните райони на Украйна или ще завоюва нови територии в допълнение към тях.

В Украйна: отлив на население, радикализация и ядрено оръжие?

В случай на такава победа Украйна рискува да се трансформира в " непрекъснато огнище на неустойчивост в Източна Европа ", пишат Масала и Ланге. Двамата специалисти допускат, че украинските елементи ще продължат да водят война - в състава на постоянната войска или като партизански групи, а Русия ще " продължи насилието в окупираните територии - чистки, убийства, отвличания на деца, мъчения ". На този декор от ден на ден украинци ще изоставен страната, а " високата степен на милитаризация на обществото "  може да докара до увеличаване на " екстремистките и нападателно настроени сили ".

Прогнозата съдържа и аспект, считан до момента за малко евентуален - основаването на нуклеарно оръжие в Украйна. Киев отхвърля да има сходни проекти. Но, както пишат Масала и Ланге в " Ди Цайт ", при положение на победа на Русия " бързата разработка и подготовка за потреблението на украинско нуклеарно оръжие би станала по-вероятна ".

В Русия: неоимпериализъм, шантажи и нови войни?

Що се отнася до самата Русия, при положение на победа над Украйна специалистите чакат усилване на съветския шовинизъм и неоимпериализъм, както и прояви на реваншизъм - проекти за нови войни и преход към открит шантаж при доставките на енергоресурси. Като евентуални бъдещи цели за съветски офанзиви специалистите посочват както Украйна, Грузия и Молдова, по този начин и балтийските републики - т.е., територии на НАТО.

В Европа: екстремизъм и доминация на Русия?

В Европейски Съюз и в частност в Германия възможната победа на Русия във войната против Украйна ще затрудни намирането на социална поддръжка за нужните ограничения в областта на сигурността, предвиждат Масала и Ланге. Те изясняват това със усилването на левите и на десните екстремисти, които се застъпват за търсенето на договорености с Русия и в последна сметка - за един тип " послушание "  пред нея. В тази връзка двамата специалисти напомнят, че някои партии са за излизане на техните страни от Европейски Съюз и НАТО.

Москва на собствен ред би съпровождала това развиване на събитията с " интензивно въздействие, открита поддръжка, финансиране и дезинформация ". А предвид на обстановката в Съединени американски щати дните на НАТО може да се окажат " преброени ", защото някои страни може да излязат от Алианса, предизвестяват още специалистите. Според тях освен това състояние " Русия би доминирала в Европа ".

В световен мащаб: завършек на демократичния международен ред?

Победата на Русия над Украйна би имала " пагубни последици не единствено за Европа, само че най-вероятно и за целия останал свят ", считат специалистите. Масала и Ланге са на мнението, че сега неслучайно се прави дестабилизация на Близкия и на Средния изток, а Китай жестоко тества границите на вероятното във връзка с Филипините. В тази връзка специалистите загатват и Нагорни Карабах.

Те чакат, че едно от следствията на успеха на Русия против Украйна ще е това, че огромните страни ще могат да атакуват дребните, да  " разчистват остарели териториални сметки "  или да се пробват да открият районно владичество. В този случай нападение на Китай против Тайван би било " доста евентуално ", считат специалистите. И предполагат, че успеха на Русия в Украйна би могла да докара до " завършек на демократичния и начало на властническия международен ред ".

Изводът: поддръжката за Украйна би трябвало да се ускори

Икономическите и политическите последици от евентуална победа на Русия в Украйна ще излязат доста по-скъпо от военните запаси, нужни на Киев за победа над Русия, заключават двамата специалисти и молят за увеличение на немската помощ. Според тях съветският президент Владимир Путин  " се стреми да унищожи света подобен, какъвто го познаваме ". За да избави този свят, Западът би трябвало да " отблъсне нападението дружно с Украйна ", която двамата специалисти виждат като бъдеща членка на Европейски Съюз и НАТО.

Статията в " Ди Цайт "  завършва с тезата, че провалянето на Путин и неговият обозрим крах могат да отворят пътя към една мирна и градивна роля на Русия в Европа. Поради това двамата специалисти считат, че провалянето на Русия в Украйна е и в полза на самата Русия и нейното общество.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР